Sedapnya Mee kuning homemade

As'salam, hari nie weekend mesti best kalau buat sesuatu bersama-sama dengan keluarga, contoh bergotong-royong bersihkan rumah, pergi beriadah atau bercucuk tanaman. Untuk kaum ibu-ibu pula paling best masak menu kegemaran dan makan bersama keluarga.

Hujung minggu nie saya menggunakan masa yang ada untuk masak menu sarapan yang paling keluarga saya gemar makan iaitu mee goreng. So kali nie saya nak buat mee goreng dengan menggunakan mee kuning homemade yg memang sedap.

mesin pasta & mee falcon
Semenjak en.husband belikan mesin mee jenama falcon memang saya kena rajin kan diri la untuk membuat mee kuning homemade. Buat mee kuning nie tak susah mana pun. Campur bahan-bahan menjadi satu terus je tekan switch bagi adunan sebati terus keluar jadi mee kuning.

Bahan-bahannya;
500gm tepung gandum
200ml cecair (terdiri drp 1 biji telur dan air)
1 sudu kecil serbuk kunyit.
1/2 sudu kecil garam

Cara membuatnya;
Sediakan air panas untuk merebus mee.Masukkan semua bahan dalam mesin, uli sebentar dan extrude.Masukkan dalam air panas dan rebus sebentar.Keluarkan, toskan.Masukkan sedikit minyak masak dan daul rata supaya mee tidak melekat.Goreng seperti biasa.

mee yang baru keluar dari mesin.

mee yang sudah siap dicelur.

mee yang sudah siap dimasak tanpa sayur(anak-anak tak makan sayur)😅😅
Falcon pasta maker nie juga boleh buat mee bentuk lain. Kalau nak buat mee warna yang menarik dengan menggunakan perwarna dari sayur-sayuran pun boleh.

Jus sayur yang sudah diblender.

pasta/mee yang sudah siap dengan bentuk dan warna yang menarik.
mesin manual buat pasta/mee

Kalau uolls tak ada mesin auto untuk membuat pasta/mee  koang boleh juga guna mesin yg manual. Selamat mencuba ye..😊🤗




11 comments

  1. menariknya mesin ni. masuk bahan terus jadi ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa..mar..husbnd dulu complain beli mee je rasa kapur..so dia belikn mesin mee suruh buat mee sndri..😅😅

      Delete
  2. ya Allah akak...pandainyaaaaaaaaaaaa...bestnya mesin mee ni, teruja saya tengok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakai mesin auto senang je sunah..hehe

      Delete
  3. nak jugak mesin tu mana nak beli ? seronok lah masak lepasni sebab takde ragu ragu kebersihan bahan mentah tu. by the way, saya first time datang sini dan terus follow sini sebab suka dengan cara awak menulis. kalau sudi meh lah singgah blog saya hehe. saya followers ke 8

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy beli online je..skg bnyk brand..tq sudi comment kat blog sy..nnt sy jengah blog awk pula ye..😊

      Delete
  4. Pandainya guna, selalu tengok mesin tu orang guna buat tart nenas, rupenya ada juga function untuk buat mee. Besttt :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesin nie bnyk function boleh guna..setakat nie sy bru try guna buat mee dgn buat kulit karipap je..😊🤗

      Delete
  5. Canggihhh wooo!
    Nak jugekk, cantikk plak tengok mi kaler purple..rasa syg nak makan..hewhew~
    Hi sis suzie! pestimeee jejakk.hadoi, maapkan tuan hamba~

    ReplyDelete
  6. Eh eh boleh order tak hehehehe

    ReplyDelete