Featured Slider

MARRYBROWN BRINGS A FUN-FILLED AMBIENCE TO HOSPITAL SULTAN ISMAIL WITH MB PLAYLAND


MARRYBROWN BRINGS A FUN-FILLED AMBIENCE TO HOSPITAL SULTAN ISMAIL WITH MB PLAYLAND |
Johor Bahru, 14 October 2019 – Malaysia’s first and largest homegrown fast-food chain, Marrybrown proudly announced their first collaboration with Hospital Sultan Ismail, Johor Bahru with the recent opening and handover of MB Playland, a children’s play area fully supported by Marrybrown for Hospital Sultan Ismail.


 A collaboration aspired to spread joy among children at the hospital, MB Playland is also an initiative targeted to provide children with fun-filled games that will leave a positive impact on their well-being and, at the same time, generate a positive vibe within the hospital environment.

(4th from left) Encik Md Taib @ Md Noh bin Abd Samad, Project Director of Marrybrown Charities Association; Dato Lawrence Liew Chairman of Marrybrown Charities Association; Datin Nancy Liew, Managing Director of Marrybrown ; Dr. Khairul Rizal bin Othman, Deputy Director (Medical 1) of Hospital Sultan Ismail; Pn Muliati bt Mustafa, Deputy Director (Management) Hospital Sultan Ismail.

 MB Playland marks a significant start of Marrybrown’s CSR initiative under the umbrella of Marrybrown Charities Association. Stepping up to help create a better future for Malaysians, Marrybrown kick-starts Marrybrown Charities Association with the purpose to provide help and support for underprivileged children, single mothers and senior citizens through various charity events. 

(L-R) ; Datin Nancy Liew,Managing Director of Marrybrow; Dr. Khairul Rizal bin Othman, Deputy Director (Medical 1) of Hospital Sultan Ismail; Dato Lawrence Liew, Chairman of Marrybrown Charities Association sharing a moment with the children at MB Playland

Chairman of Marrybrown Charities Association, Dato’ Lawrence Liew said that they have always been participating in various charity activities since the beginning of their business start-up as he always believed in giving back to the society.

 “We are very proud to collaborate with Hospital Sultan Ismail as we open the first MB Playland here in Johor Bahru. Marrybrown targets to raise a positive thinking and confident child through MB Playland, which serves as an appropriate distraction especially for young patients coming for treatment. There is a need for children to play and enjoy themselves even while waiting for medical treatment, and Hospital Sultan Ismail is proven to have the perfect space to develop a playland in its premise,” said Dato’ Lawrence. 

Focusing on elevating the lives of underprivileged children, single mothers and senior citizens, Marrybrown intends to develop the standard of living and quality of life by providing the right education and welfare - contributing to social harmony and peace.

 “Helping the needy isn't only about providing donations or money, but to also understand the background they come from and nevertheless still support them in the slightest way possible.

 “It has always been our utmost priority to put people first, be it our employees, customers or the community. It is such an honor to collaborate with Hospital Sultan Ismail in working towards empowering the community and we hope that through this partnership, we can extend our support in many other ways,” added Dato’ Lawrence.

 After MB Playland, Marrybrown Charities Association will be focusing on fundraising by organising charity events and activities which will involve the public to be part of their CSRs. Additionally, Marrybrown will also be placing their donation box in every outlet where everyone can contribute to the society and make a difference.

 Since the opening of its first outlet back in 1981, Marrybrown has grown locally and abroad successfully as Malaysia’s first and largest fast food chain, with more than 500 locations across 16 countries. As a proud Malaysian-born brand, Marrybrown is always committed to giving back to society with various programmes under Marrybrown Charities Association umbrella, focusing on providing for underprivileged children, single mothers and senior citizens.

 For more information on Marrybrown, please visit:

Facebook: MarrybrownMalaysia
Instagram: Marrybrownmy
Youtube: MarrybrownTV

Citarasa Italian di Tosca DoubleTree by Hilton



Citarasa Italian di Tosca DoubleTree by Hilton| As'salam..Hye uolls..Ada kat sini yg nak jalan2 cari makan tapi tak tahu dimana!!..Ada yang pernah mencuba masakan italian?? Jom suzie nak bawa uolls mencuba menu Italian yang sedap2 iaitu di Tosca DoubleTree by Hilton Johor Bahru..

Tosca ada mengeluarkan menu baru untuk uolls cuba..Ia menggabungkan masakan Italian Klasik & menggunakan bahan2 yang premium membuatkan ia sedap & pasti uollss suka..






Tak lupa juga Tosca ada menyediakan Bilik Keju dengan pilihan keju-keju terbaik di Eropah - UK (Blue Stilton, Applewood Smoked Cheddar); Itali (Gorgonzola, Provolone, Soresina Dolce, Taleggio, Grana Padano); Switzerland (Emmenthal); Sepanyol (Queso Iberico, Manchego Dop); Belanda (Edam, Beemster); Ireland (Wicklow Cheddar); dan Perancis (Bleu Bresse, Roquefort Crouzat, Camembert, Brie, Cantal Jeune, Rondin Goat Cheese, Petit Pave D'auge, Raboliot Mi Affine, Langres Aop, Comte Aop, Le Napoleon Commingeois Brebis) dan banyak lagi.

Bilik Keju ini menawarkan kepada uollss yang pecinta keju merasai keju-keju yang didambakan dari beberapa jenis yang terbaik di Eropah pada harga RM38.00nett sahaja.





Untuk menu terbaru ia menggunakan bahan-bahan yang mudah dijadikan bahan berkualiti seperti minyak zaitun gred yang paling bagus, tomato segar dan herba; yang semuanya adalah asas untuk kaedah memasak desa. Di Tosca, sos dimasak selama berjam-jam untuk mendapatkan aroma yang terbaik, sementara pizza dipanggang dengan ketuhar api tradisional untuk kerak kering dan lapang seperti hari tua yang baik.

Insalata di Gamberi

Antipasto Misti

Insalata Caprese

Hidangan yang menjadi tarikan dalam menu yang diubahsuai termasuk pembuka selera seperti Prawn Salad dan Antipasto Misto.

Vongole

Scoglio

Untuk pasta cubalah Vongole (pasta kerang dengan sos yang lazat) dan Scoglio Squid Ink (pasta dakwat squid yang penuh dengan makanan laut).

Calzone Bomba

Quattro Formaggi

 Pizza seperti Calzone Bomba (pizza terlipat yang dibakar dengan ketuhar dengan bahan-bahan) dan Quattro Formaggi (pizza Itali yang klasik dengan empat jenis keju) adalah penghibur dan sempurna untuk dikongsi.

Wagyu Beef Burger

Brasato di Manzo

 Makanan utama seperti Wagyu Beef Burger dan Brasato di Manzo (panggang periuk, rebus dengan sayur-sayuran akar) adalah bahagian yang hangat dengan produk-produk berkualiti yang mengambil bahagian tengah.

Dry Aged Beef


 Bagi pencinta daging, pelbagai potongan Angus seperti striploin, ribeye, shortloin, dan tulang rusuk op ada tersedia. Daging telah berusia di mesin dalam mesin pengering penuaan daging selama 21 hari, untuk memastikan rasa lebih jelas.

Affogato & Gianduja


 Tidak lupa juga nikmatilah makanan pencuci mulut seperti Affogato (pencuci mulut berasaskan kopi dengan sudu ais krim vanila yang mengatasi pukulan espresso panas) dan Gianduja (sejenis krim kek coklat hazelnut) sebagai kegembiraan selepas makan.

Untuk pertanyaan atau tempahan lanjut,
sila hubungi 07 268 6868
email JohorBahru.FB@hilton.com


Wordless Wednesday ; Ketiwul makanan orang jawa


Wordless Wednesday ; Ketiwul makanan orang jawa|Pernah dengar ketiwul?? Ini lah dia makanan yang unik diperbuat daripada ubi kayu..makanan ini terkenal dikalangan masyarakat jawa..

Cara membuat tepung nya senang sahaja..Ubi kayu yang dikupas dan direndam selama tiga atau empat hari.. Selepas itu dipotong nipis2 dan dijemur sehingga kering..Selepas dikeringkan kepingan ubi kayu itu dikisar sehingga menjadi tepung.. 

Selepas itu tepung ubi kayi ini di bncuh dengan air & garam menjadi ketulan kecil.. kemudian dikukus dan digaul dengan gula & kelapa parut..dah siap memang sedap dimakan begitu sahaja..πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜πŸ˜

Kenangan manis 19/09/2019 yang tidak dapat dilupakan


Setiap tahun pasti akan ada hari yang kita akan raikan seperti hari lahir atau hari ulangtahun perkahwinan..bahasa orang putih Anniversary la katakan..hehe🀣🀣

Tahun nie suzie cuba untuk membuat kelainan untuk meraikan anniversary 18/9/19 plus sekali dengan besday en.husband iaitu pada 19/9/19.. cantikkn tarikh tu..πŸ€—πŸ˜Š

So suzie merancang nak buat candle light dinner dengan en.husband tanpa bawa anak2.. Anak2 suzie tinggal kat rumah dengan tok mama & tok ayah.. Suzie pn upah orang untuk membuat decoration dekat meja makan biar nampak romantik gitu..πŸ€—


Suzie pn memilih lokasi restoran di Moonlight Cake House Bandar Seri Alam..Tempat nya memang cantik & menarik..Sesuai untuk candle light dinner di situ..




Bila masa yang ditunggu telah tiba suzie ajak en.husband keluar makan malam tepat jam 8 malam..En.husband ikutkan kemahuan isteri nya..Smpai je di restoran tu kami pn masuk..En.husband terkejut dengan suprise yang suzie buat..





Sampai je dekat meja kami duduk & waiters pn amik oder..selepas amik oder waiter datang kemeja dengan membawa 2 potong kek smbil menyanyikan lagu happy besday utk husband.. nak tergelak suzie tgk muka en.husband malu..hehe





Kemudian makanan yang dipesan telah sampai..Kami pun merasa kesedapan makanan yg telah dipesan. Tak rugi suzie oder memang sedap makanan di sini.. 


Setelah habis makan kami pn beransur pulang..Sempat la kami posing depan restoran ambil gmbar sama2..

Ini la moment yg dapat suzie buat walaupn sederhana tapi penuh bermakna..Nie je hadiah yg dapat suzie berikan sempena anniversary & besday en.husband tahun 2019 nie..

Doa suzie semoga Allah berikan keluarga kami keluarga yang Sakinah, Mawaddah & Warahmah serta diperluaskan rezeki kami sekeluarga..Aaminn

Utk deco table & ballons uolls boleh la contact syafiqa 018-9532181..InsyaAllah servis yang diberikan dijamin puas hati & harga berpatutan..πŸ˜ŠπŸ€—

Sampai disini saja cerita yang suzie nak sharing dengan uolls..Tq ye sudi membaca blog yang xseberapa nie..next time suzie share lagi..πŸ˜…πŸ˜…πŸ€­πŸ€­πŸ˜ŠπŸ€—

Perencah Oden sedap di Pasir Gudang


Oden merupakan sejenis makanan musim sejuk masyarakat Jepun yang terdiri daripada bahan-bahan seperti telur rebus, lobak daikon, konnyaku dan kek ikan yang diproses dan distew dalam sup soya dashiyang ringan. Ia direbus dan dimakan seperti sup. Isi nya boleh ditambah mengikut kesukaan dan dimakan pada bila2 masa sahaja.

Oden ini dah viral dah..uolls boleh beli Oden di Family Mart..Time perut lapar eloklah pekena oden semangkuk...HeHeπŸ˜‹

Semenjak oden menjadi viral suzie & husband sibuk nak mencuba rasa oden..apa la yg sedap sangat oden nie sampai ramai orang beratur panjang nak beli oden dekat family mart.. kebetulan pula family mart kat tempat suzie nie baru sahaja dibuka..Ramai la warga pasir gudang yang nak merasa kesedapan Oden & makanan lain2 yang dijual di family mart.

Di family mart oden dijual dengan dua perisa, iaitu perisa spicy tom yam & spicy sweet chilli..Kami mencuba kedua-dua nya..memang sedap..rasa macam nak makan banyak kali..πŸ˜…πŸ˜…

Terliur kan?

Apa yang sedap pada Oden ni?

+ rasa sup yang pedas manis.
+ sedap dimakan panas2 bersama bebola steamboat & mee udon.


Oden nie klo korang nak buat homemade pun boleh.. Korang boleh cuba buat oden dengan menggunakan Perencah Oden Viral dari Masak2 Cek Yana.

Ini la Oden yang sudah dimasak dengan menggunakan perencah oden viral..

Ini mee udon yang suzie gunakan..

Senang dan mudah bila ada perencah nie tinggal rebus air sehingga mendidih masukkan perencah & bebola steamboat atau mee udon..

Suzie beli perencah oden viral dari agen pasir gudang puan norazlin.. uollss boleh la call no nie utk dapatkan perencah oden viral ya.. Norazlin 017-6228765..

Selamat mencuba ya..next time suzie share makanan lain pula yang sedap2..πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ€—πŸ€—πŸ˜πŸ˜