Featured Slider

Cabaran 5 hari sarapan pagi dengan Susu Dutch Lady Pure Farm

Setiap hari ramai dikalangan kita ada yang sempat atau tidak sempat untuk sarapan pagi kerana terburu-buru pergi kerja. Ada juga yang menganggap sarapan pagi tidak penting atau hendak diet mereka memilih untuk tidak sarapan pagi. Ada bermacam-macam hal yang menyebabkan kita tidak sarapan pagi padahal kita tahu betapa besar manfaat dari sarapan pagi.

Tahukah anda pengambilan sarapan pagi amat penting dalam kehidupan. Ia membekalkan tenaga untuk menjalankan segala aktiviti sepanjang hari dengan cergas dan produktif.

Meninggalkan sarapan juga boleh membawa kepada satu atau lebih risiko mendapat penyakit termasuk obesiti dan kencing manis yang mungkin boleh berkembang menjadi lebih banyak komplikasi kesihatan dari semasa ke semasa.

Bertambah buruk jika individu berkenaan menjalani gaya hidup tidak sihat dan sering dibelenggu tekanan akibat kerja atau masalah lain.

Mengapa Kita Perlu Sarapan Pagi?

-Sebagai sumber tenaga tubuh.
-Dapat meningkatkan kemampuan otak.
-Membantu tubuh menjadi langsing.
-Tumpuan dan mood menjadi lebih baik.
-Sebagai pelindung jantung anda.


Kita tidak semestinya mengambil sarapan pagi yang berlebihan untuk memulakan hari kita. Sebenarnya, satu gelas susu sudah dapat memberi kita nutrisi yang diperlukan dengan mudah dan cepat, serta cukup senang disediakan pada waktu pagi terutamanya ketika kita tidak mempunyai masa yang untuk menyediakan sarapan.

"Minum susu Dutch Lady Pure Farm pada waktu pagi membawa banyak perbezaan dalam pengambilan protein kita - hanya dengan minum satu gelas sahaja dapat membantu anda memenuhi lebih daripada 50% keperluan protein yang diperlukan sewaktu sarapan dengan cara yang mudah," katanya.
Sebagai susu No.1 di Malaysia, Dutch Lady PureFarm penuh dengan khasiat. Minum segelas susu dapat membekalkan badan kita dengan nutrien penting, seperti: -

Protein membantu membina dan memperbaiki tisu supaya badan kita berfungsi dengan baik.
Kalsium merupakan kunci tumbesaran dan perkembangan tulang dan gigi yang kuat untuk kanak-kanak, dan membantu orang dewasa mengekalkan jisim tulang yang sihat untuk gaya hidup yang aktif.
Vitamin A membolehkan mata kita berfungsi dengan baik dan membantu kita kekal fokus, sama ada di sekolah dan di tempat kerja.
Vitamin B2 menyokong pelepasan tenaga daripada karbohidrat, lemak dan protein.
Vitamin D membantu penyerapan dan penggunaan kalsium dan fosforus.

Untuk menggalakkan kita semua sarapan pagi Dutch Lady Pure Farm membuat cabaran Dutch Lady Breakfast Challenge selama 5 hari. Kali ini saya menyertai cabaran ini dengan tag line nya #strongstart #dutchladybreakfastchallenge.

Jom lihat cabaran 5 hari menu yang telah saya sajikan untuk sarapan pagi.

Day 1 :- Cabaran yang pertama saya telah sarapan pagi dengan nasi lemak dari suprise box Dutch Lady. Sarapan yang berat seperti ini memang mengenyangkan. Ia memberikan kita rasa kenyang lebih lama dan dengan meminum segelas susu Dutch Lady Pure Farm mencukupkan nutrisi yg diperlukan oleh badan.

Day 2 :- Cabaran yang kedua saya telah menyajikan menu western seperti kentang putar, ayam panggang dengan beberapa rempah herba dan sayur celur seperti brokoli dan tomato. Penyediaan yang lengkap dengan Karbohidrat, protein dan serat sudah membuatkan kita kelihatan cergas ditambah lagi dengan segelas susu Dutch Lady Pure Farm.

Day 3 :- Cabaran yang ketiga dengan berbekalkan tiga bahan seperti tepung gandum, air dan ikan bilis kita sudah boleh membuat sarapan pagi dengan cucur ikan bilis. Ditambah pula dengan segelas susu Dutch Lady Pure Farm memberikan keselesaan pada perut tanpa berasa pedih.

Day 4 :- Cabaran yang ke empat saya menyajikan sphagetti Aglio Olio dengan sedikit hirisan ayam panggang dengan brokoli celur. Dilengkapkan dengan segelas susu Dutch Lady Pure Farm yang boleh membantu melancarkan sistem pembuangan tanpa rasa sembelit. 

Day 5 :- Cabaran yang ke lima ini saya menyajikan Overnight Oats. Penyediaan yang mudah hanya letakkan rolled oats, buah bluberries dan goji. Tuang susu Dutch Lady Pure Farm kedalam bekas dan simpan semalaman di dalam peti sejuk. Esok pagi kita tinggal makan dan minum dengan segelas susu Dutch Lady Pure Farm.

Tak susah sebenarnya untuk menyediakan sarapan pagi. Bermacam-macam hidangan yang mudah kita boleh sediakan dan makan tanpa meninggalkan sarapan pagi. Penyediaan awal sangat penting bila kita hendak menyediakan sarapan pagi yang berat bagi anda yang sudah biasa makan awal pagi.

Untuk mereka yang tidak biasa dengan sarapan berat pula dengan minum segelas susu dan sebiji buah juga sudah cukup untuk mereka alas perut. 


Dengan ini lengkap lah cabaran 5 hari saya dengan Dutch Lady Pure Farm. Semenjak menyahut cabaran minum susu setiap hari saya sudah jadi terbiasa minum susu. Perut rasa selesa. Sistem Penghadaman saya menjadi lancar dan usus menjadi sihat. Untuk uolls kat luar sana jom amalkan minum susu sehari dua kali iaitu pagi dan malam sebelum tidur untuk mendapatkan kesihatan yang baik dan tulang yang kuat.πŸ˜ŠπŸ€—

Jom sertai dan rebut peluang ini dan memenagi hadiah menarik dari Dutch Lady Pure Farm.

Untuk lebih lanjut, boleh layari,







IKAN PEKASAM MENU PEMBUKA SELERA


As'salam. Semua pasti pernah dengar nama IKAN PEKASAM. Nama itu tak asing lagi bagi pengemar makanan itu yang duduk di kawasan Kedah & Perak.

Ikan Pekasam

Ia juga telah menjadi menu kegemaran bagi peminat-peminat diseluruh malaysia untuk merasai keunikan makanan itu. Rasa nya yg masam dan masin dimasak dengan bawang dan cilipadi menjadi pembuka selera sehingga makan nasi bertambah-tambah.πŸ˜ŠπŸ˜‹πŸ€€

Tahu tak anda sejarah ikan pekasam nie??

Sejarah Ikan Pekasam

Pekasam ialah sejenis makanan peram tradisi yang terkenal dan tahan lama di Malaysia. Ia merupakan satu cara mengekalkan makanan (lazimnya ikan) dengan menggunakan garam (atau asam) yang banyak dan mampu untuk menghasilkan pekasam yang mampu bertahan lebih lama (antara 6 bulan - 1 tahun).

Pekasam amat popular di negeri-negeri utara dan pantai timur Semenanjung Malaysia. Negeri Perak terkenal dengan perusahaan pekasam ikan air tawar terutamanya selepas pembinaan Empangan Tasik Chenderoh, yang membekalkan ikan air tawar bagi penghasilan perkasam. Pekasam di Perak turut disebut oleh Sir Richard Olof Winstedt dalam buku The Circumstances of Malay Life. The kampong. The house. Furniture. Dress. Food, 1909, [1]

Tahukah anda cara ikan pekasam ini dibuat??


Ikan yang telah direndam air garam sedia untuk disalut

Ikan pekasam ini dibuat dengan menggunakan ikan sungai. Garam digunakan untuk memerap ikan ia bertindak untuk mengukuhkan struktur daging ikan agar lebih pejal dan ini membuatkan ikan pekasam tidak mudah hancur bila digoreng. Selain itu garam juga akan membuatkan ikan pekasam mereput dengan cepat sehinggakan tulang pun boleh dimakan.

Proses untuk menyalut ikan dengan beras yang telah disangan

Selepas ikan disiang dan dibersihkan, ikan akan dilumurkan dengan garam kasar. Ikan yang telah dilumur dengan garam disimpan selama 3 hari. Selepas itu ikan dilumurkan dengan beras yang telah disangan dan di blender kasar.

Proses untuk di peram dalam balang

Kemudian letak ikan yang sudah disalut dengan beras kedalam balang bertutup dan tabur beras hancur berserta dengan asam keping selang seli sehingga selesai. Tujuan untuk letak asam keping ialah untuk mempercepatkan proses pekasam. Selepas itu masukkan air masak sehingga tenggelam ikan tadi. Tutup balang dan pastikan jangan ada serangga masuk. Peram ikan yang telah siap di salut selama 2 minggu sehingga menjadi ikan pekasam.

Ikan Teroboi
Ikan Lampam
Ikan Loma

Ikan yang sedap untuk dibuat pekasam biasanya ikan sawah seperti ikan Sepat, haruan, keli dan puyu. Ikan air tawar lain seperti ikan Teroboi, lampan jawa, merah mata, temperas, mengkawan, ketutu, kepar, kalui, loma, toman, sebarau, tilapia dan belida juga boleh digunakan. Ikan sepat merupakan pilihan utama.

Ikan Pekasam Tradisi Lenggong

Ikan Pekasam yang siap digoreng dengan cili padi, bawang & limau kasturi

Saya paling suka ikan pekasam dari lenggong perak. Rasa masam dan masin memang cukup, tidak sama dengan pekasam lain sebab ikan ini dibuat mengikut resepi tradisi lenggong.

Jika anda berminat untuk mencuba ikan pekasam lenggong yang paling sedap boleh la hubungi no di bawah.

Ikan Pekasam Lenggong
013-7766580 atau click link whatsapp dibawah:-
Pekasam Lenggong

MALAYSIA memiliki syarikat aplikasi CANNIS disenaraikan di NASDAQ menjelang tahun 2021

As'salam semua..Pada hari Ahad, 21 Oktober 2018 Aplikasi mudah alih Cannis telah membentuk trend aplikasi baru yang berjaya mengumpul 100 ribu pengguna dalam masa kurang dari dua bulan. Cannis bakal menjadi bintang terhebat di Nasdaq, Amerika Syarikat.


Sejak awal tahun 2018, Cannis terus melabur dalam industri yang disukai ramai iaitu teknologi, filem, kecantikan, ubat-ubatan preventif, teknologi terkini dalam pertanian dan sebagainya. Dengan kerjasama dengan rakan strategik mereka, Cannis telah memperluaskan pasaran mereka dengan pesatnya di banyak negara Asia Tenggara dan dijangka akan tersenarai di Nasdaq tidak lama lagi.


Ketua Pegawai Eksekutif Dato 'Ching Eu Boon juga menyatakan semasa persidangan "The Upcoming Greatest Star in Nasdaq" bersama 3000 peserta Cannis bahawa perkongsian Cannis tidak terhad kepada teknologi terkini, seperti teknologi digital, pangkalan data yang besar, kecerdasan buatan, tetapi juga dengan penggambaran, ubat-ubatan  preventif dan industri kecantikan.

"Kami sangat berharap perkongsian strategik dengan industri-industri tersebut dalam memenangi kepercayaan pengguna dan meningkatkan pengalaman pengguna akhir lancar O2O."

Muat turun Aplikasi dan Perbelanjaan Pengguna telah mencipta rekod baru dalam sejarah, Cannis dilahirkan pada era yang tepat dan terbaik.


Suku ketiga tahun 2018 telah menjadi musim yang paling menguntungkan untuk 'App Store' dimana jumlah muat turun aplikasi yang komprehensif pada musim tersebut di App Store dan Google Play telah melebihi 29 bilion, kenaikan 10% berbanding terdahulu. Walaupun perbelanjaan pengguna global telah mencapai hampir 20 bilion dolar AS, kenaikan 20% berbanding dengan musim yang sama pada masa lalu, kedua-duanya mencipta rekod sejarah baru.

Melalui analisis didapati peningkatan dalam kategori aplikasi dibawah muat turun, permainan, hiburan dan aplikasi penyiaran video telah menjadi antara jenis aplikasi  yang paling banyak dimuat turun.

Prestasi yang mengalakkan dari dua jenis Aplikasi yang sama memerlukan kandungan kreatif  bagi memenuhi permintaan pasaran.

Pada keseluruhannya, suku ketiga tahun 2018, App Store dan Google Play kedua-duanya mempunyai sejarah muat turun yang lebih tinggi dalam perbelanjaan pengguna. Ini menunjukkan trend pasaran App, yang terus meningkat bergantung kepada populariti penggunaan telefon pintar, menyediakan pembelanjaan tanpa henti dan potensi pembangunan yang besar.

Cannis memberi tumpuan kepada industri yang paling cepat berkembang, menyediakan platform integrasi, mewujudkan fungsi 7-dalam-1 yang kuat.

Mod Maya-Realiti yang digabungkan dengan Mod O2O

App Cannis bukan sahaja menggabungkan fungsi inovatif setiap bulan tetapi juga melabur dana besar secara selektif di industri tren luar talian, dengan  jangkaan menyambung aliran perbelanjaan keseluruhan pengguna luar talian dengan pangkalan data dalam talian, untuk memulakan membina model O2O, mengadakan promosi pemasaran terdahulu, pembekal ahli dalam talian dan luar talian dengan cekap, dan perkhidmatan penghantaran barangan 'back-end' menjadi lebih lancar.


Dari segi lencongan ahli, ahli-ahli Cannis boleh menggunakan diskaun dalam talian, termasuk pembelian di kedai runcit dan rakan kongsi strategik Cannis. Mata ganjaran dalam talian boleh digunakan sebagai diskaun yang membantu pengguna menjimatkan wang. Penyertaan dalam pertandingan yang direka oleh Cannis juga membolehkan ahli memenangi hadiah utama  melalui perkongsian.

Ketua Pegawai Operasi Cannis, Encik Mohammad Mustaqim Bin Abdullah menegaskan bahawa platform itu secara aktif akan menjalankan susun atur yang komprehensif untuk perkhidmatan dalam talian dan luar talian, supaya gedung yang sedia ada tidak lagi dibatasi oleh saiz atau sekatan serantau ruang. Melalui mod Cannis e-commerce dan  keutamaan belanja, maklumat pedagang boleh diperolehi dengan kos terendah ke pasaran sasaran yang tepat, oleh itu memaksimumkan keberkesanan pengiklanan.


Rakan Strategik Cannis

Rakan-rakan strategik yang hadir pada hari tersebut termasuklah Dr. Eco-Dr. Coco Alex; Produser Syarikat Produksi Da Motion, Encik Along; Pengarah Kreatif (ε‡― 优 影视 ζŽ§θ‚‘ ζœ‰ι™ε…¬εΈ), Miss Bo Bo; LongTV Sdn. Encik Chis Yen; Weber PDT Pusat Kesihatan Rawatan Kanser Prof Madaya Dr. Martin E. Roberts; Ketua Pegawai Eksekutif (名 θ΅„ θ‚‘δ»½ζœ‰ι™ε…¬εΈ), Encik (θ”‘ι€ΈηΎ€) dan Dr. DNA Encik Jannings Lee.

Konsul Kehormat Republik Slovakia, Tan Sri Datuk Sri Tee Keat berkata bahawa Cannis mempunyai ketajaman idea terhadap perkembangan trend. Melalui analisis pangkalan data yang besar, mereka secara tepat mempelajari keperluan sebenar pengguna. Budaya etnik yang kaya di Malaysia juga membantu mengembangkan perniagaan ke seluruh dunia, bagi menarik rakan strategik pada masa hadapan. Sama ada dalam pemasaran media atau strategi pembangunan, Persembahan mereka sangat luar biasa.

Cannis adalah aplikasi bersepadu pertama di dunia yang menyediakan pengguna dengan pelbagai aplikasi App ini, penyiaran langsung, e-dagang,  diskaun membeli belah, rangkaian sosial, video pendek, permainan dan pembayaran, semuanya boleh didapati di Cannis App. Cannis yakin bahawa mempunyai pelbagai kumpulan etnik dan budaya Malaysia sebagai titik permulaan, lebih mudah untuk mengembangkan Cannis dari Asia Tenggara ke seluruh dunia.
Untuk mendapatkan maklumat lanjut, sila layari http://cannis.app.

LANTAK FESTIVAL - 19 ~ 21 OKTOBER 2018 DI MYDIN MALL MUTIARA RINI, JOHOR

As'salam. Hujung minggu tak ada plan nak pergi mana2. Jom ramai-ramai datang memeriahkan lantak fest. Pelbagai aktiviti ada dan sesuai untuk seisi keluarga.


LANTAK FEST adalah sebuah karnival pesta yang menggabungkan 5 elemen LANTAK. Platform aktiviti yang akan membariskan pelbagai menu dan aktiviti sihat yang akan diadakan pada 19-21 Oktober 2018 di Mydin Mall, Mutiara Rini, Johor Bahru.


Antara aktiviti menarik yang disediakan untuk memeriahkan lagi festival ini!

1. Temui Fasha Sandha dan ramai pelakon #DramaSangat TV3!
2. Battle of Karaoke menyaksikan siapa paling merdu suaranya menyanyi
3. MasterChef LantakFest pertandingan berkumpulan keluarga menyediakan menu dan ditayangkan scecara LIve di FB Page ini.
4. Lantak Doodle yang sudah bermula 1 bulan menyaksikan kreatifnya orang Malaysia
5. Persembahan TITANIUM, band di bawah PINK MUSIC MALAYSIA
6. Persembahan ZULRAMLI Solo Performer dengan petikan gitar hebat
7. Kompang Hipster, acara kompang berirama. Paduu beb!
8. King & Queen LantakFEst 2018..siapa laparrrrrr?
9. Sukaneka aktiviti tradisional antara keluarga dengan keletah masing-masing.
10. Saksikan binatang eksotik di MINI ZOO HAIWAN EKSOTIK
11. Saksikan sendiri pameran Mistik menhidangkan alatan mistik yang digunakan dalam upacara Mistik tersebut
12. Lihat sendiri minyak but-but berusia 20 tahun yang diperam
13. Candy Booth yang superlazat di booth NM Aircond JB
14. Pelbagai produk dan servis serta lebih 30 menu lazat seluruh Malaysia dan luar negara!
15. Saksikan silapmata yang dibawakan oleh rakyat Johor sendiri!


ADA LAGI!!

🎁 🎁Cabutan bertuah dengan nilai terkumpul RM5,000 dan RM10,000 voucher untuk diberikan!! 🎁🎁
.
NAK LAGI??

✔️ Voucher berbelanja MYDIN setiap SATU JAM (1 jam) akan diberikan kepada pengunjung bertuah!!

Saksikan keletah Siti Chubby (Selebriti & Pelakon) sebagai EMCEE LANTAKFEST sepanjang 3 hari ini.


TAWARAN KEPADA PENGUNJUNG:

1. Beli sticker LantakFest Memory RM30 (Dapat voucher makan RM10 & peluang cabutan bertuah bernilai RM5,000!)

HADIAH CABUTAN BERTUAH:
**************************
No. 1 - RM1,000 
No. 2 - 1 unit aircond Fujiaire 1.0HP tajaan NM Aircond JB
No. 3 - Pakej rawatan badan RM2,000 tajaan NADI RAWATAN
No. 4 hingga 10 - Peralatan Elektrik
No. 11 hingga 20 - Voucher Mydin 

2. Voucher Belanja Mydin setiap 1 jam untuk 1 pengunjung bertuah!

3. RM8 berbelanja PERCUMA di merchant terpilih dari kalangan Vendor LantakFest dan pasaraya Mydin kepada 100 orang pertama setiap hari. (Dapatkan di Redeemable Counter LantakFest)


4. Voucher-voucher tajaan JOHOHERO bernilai RM600 ribu mesti dihabiskan!

5. Aktiviti-aktiviti booth

Datang jangan tak datang!!

Susu UHT Fernleaf - 100% Mmmmm Dari New Zealand

Assalamualaikum, Sudah sekian lama susu Fernleaf sudah dikenali oleh semua orang. Pada tahun 1991 iklan susu Fernleaf selalu keluar ditelevisyen. Pada masa tu Fernleaf hanya keluarkan produk susu tepung sahaja.


Kini Fernleaf keluarkan susu UHT yang senang dibawa kemana sahaja. Hanya tinggal buka dan minum tanpa membancuhnya. Ia memudahkan dan sesuai untuk kita sekeluarga. Semua orang tahu bertapa penting kalsium untuk badan kita. Untuk sihat kita perlu konsisten mengambil susu setiap hari.


Susu Fernleaf 100% susu dari New Zealand. Susu Fernleaf UHT sangat sedap dan 100% Mmmmm kerana Para peladang di Fernleaf akan memastikan lembu tenusu dijaga dengan rapi dan diberikan rumput yang berkualiti setiap hari. Hasilnya susu yan terhasil mempunyai sumber makanan semulajadi yang kaya dengan kalsium yang mudah diserap oleh tubuh badan manusia. Susu UHT Fernleaf ini juga mengandungi banyak nutrien penting yang lain seperti protein yang berkualiti tinggi, vitamin A dan juga vitamin D.


Lembu Tenusu & Rumput (Grass-fed dairy cows – graze outdoors freely)

New Zealand mempunyai tanah yang subur dengan kadar hujan yang baik dan cahaya matahari yang banyak jadi tidak hairanlah lembu tenusu di sana dapat meragut rumput-rumput yang berkualiti (high quality fresh grass) secara bebas tanpa perlu terkurung dalam kandang supaya dapat menghasilkan susu Fernleaf yang berkhasiat dan berkualiti tinggi.

Lembu tenusunya menghabiskan 90% masa untuk meragut rumput secara bebas secara tidak langsung lembu-lembu tersebut mendapat kanduungan vitamin D yang sihat.


Lembu Tenusu Menghasilkan Susu Secara Semulajadi (Produce Milk Naturally)

Faktor iklim yang selesa, udara dan air yang bersih serta rumput yang berkualiti tinggi mampu merangsang lembu-lembu tenusu ini untuk menghasilkan susu secara semulajadi tanpa memerlukan sebarang bentuk penggalak susu atau milk booster.

Pakar Tenusu (Dairy Expert)

Fernleaf adalah pakar tenusu yang mempunyai pengalaman lebih daripada 140 tahun dalam perladangan tenusu. Para peladang sentiasa memastikan mereka menghasilkan kualiti susu yang paling baik dalam setiap peringkat dari proses awal penghasilan susu berkualiti sehinggalah proses edaran kepada pengguna. Maka tidak hairalanlah mereka boleh menjadi “Pakar Tenusu Terulung di Dunia”.


Bila sebut je susu semua keluarga saya suka kan susu. Lagi-lagi bila tengok aisyah minum suka dengan straw hipster memang betul menikmati susu fernleaf UHT nie.


Uolls semua yang hendak mendapatkan susu Fernleaf UHT nie boleh dapatkan nya dipasaran. Ia terdapat dalam 3 jenis susu iaitu low fat, full cream & coklat. Ia nya dipek dalam 2 saiz iaitu 1 Liter & 200ml.

Susu UHT Fernleaf memang terbaik!! 100% Mmmmm.. Sedap!