Featured Slider

Giveaway SemakanOnline.com Di Mialiana.com


Pembayaran Bantuan Sara Hidup 2019 atau BSH 2019 fasa pertama akan dibuat pada 28 Januari nanti. Bantuan tersebut dijangka memanfaatkan lebih 4.1 juta penerima di seluruh Malaysia. Terdapat lima jenis kategori bantuan untuk pembayaran BSH kali ini. (rujuk gambar di bawah)


Pembayaran pertama akan dibuat sebanyak RM300 untuk setiap isi rumah. Baki bayaran BSH yang akan disalurkan pada fasa kedua dan ketiga akan menggunakan kaedah baharu seperti yang diumumkan dalam Belanjawan 2019. Urusan kemaskini BSH 2019 akan dibuka semula dalam tempoh terdekat. Setiap penerima wajib kemaskini permohonan masing-masing sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh 3 tahun. 

Untuk maklumat lanjut layari portal Bantuan Sara Hidup di https://bsh.hasil.gov.my



Giveaway ini dianjurkan oleh SemakanOnline.com dengan kerjasama Mialiana.com. Hadiah wang tunai sebanyak RM350 untuk dimenangi. Sila klik SINI untuk join.



Read more: http://www.mialiana.com/2019/01/giveaway-semakanonlinecom-di-mialianacom.html#ixzz5bn9hDxDd

TAKOYAKI Homemade sedap.


As'salam..Anda mesti tahu apa itu TAKOYAKI!! Takoyaki ialah sejenis jemput2 jepun yang membuatkan semua orang suka akan rasa nya yang sedap rangup diluar lembut didalam. Didalam takoyaki ini diisi inti seperti sosej, baby octupus dan isi ketam serta sayur-sayuran seperti kobis dan carrot.

Dalam keluarga sis ramai peminat takoyaki. Kalau beli diluar beli 1 tak cukup. Kadang beli sampai 6 pek. Bila tak cukup sampai gaduh2 pun ada.πŸ˜… Akhirnya sis mencuba untuk membuat takoyaki sendiri. Sis terus beli pan takoyaki dekat shopee dan mencari resepi yang sesuai dan kena dengan tekak sis.

Hari nie sis nak share macam mana nak buat TAKOYAKI homemade yang sangat mudah dan sedap.

 BATTER TAKOYAKI

1 cawan tepung gandum
2 sdb tepung jagung
1 sdt baking powder
2 biji telur ayam
2 cawan air
2 sudu kecil kicap cair
secubit garam
1/2 kiub pati ayam atau 1sdb serbuk perasa ayam

p/s: sukatan cawan untuk tepung dan air mestilah sama.

FILLING

Sosej, Crab stik dan sotong biasa (saya masak dahulu dalam kuali tanpa minyak utk buang air sotong). Letak sayur-sayuran seperti kobis dan carrot jika suka (macam anak2 saya tidak suka sayur πŸ˜…).

TOPPING

Mayonis Kewpie/mayonis biasa, sos BBQ kimball (pengganti sos takoyaki), bonito flakes (boleh didapati di kedai bakery)

CARANYA

Campurkan kesemua bahan batter serta kacau sehingga sebati dan tapis dan masukkan dalam botol sos yang picit muncung 1.

Sediakan acuan takoyaki dan panaskan acuan. Masukkan separuh jer adunan batter ke dalam acuan tersebut. Kemudian letak filling seperti di atas. Tambah lagi adunan batter serta terbalik2 kan adunan tersebut (dengan menggunakan lidi sate) supaya menjadi bentuk bulat. Jangan lupa sapukan minyak masak untuk takoyaki masak garing. Masak sehingga perang. Setelah masak boleh lah diangkat untuk dihidangkan bersama sos mayo, sos BBQ kimball dan bonito flakes.

Pan takoyaki yg disapu minyak sedikit

Adunan di isi didalam botol muncung 1

Batter yang telah di isi dan diletakkan sosej didalam nya.

Takoyaki yang sudah dipusingkan

Takoyaki yang sudah siap di masak

Uolls dirumah jangan lupa mencuba resepi ini ya.. Memang betul2 sedap

SELAMAT MENCUBA..😊

Aktiviti membuat replika kertas.

As'slam.. Uollss cuti sekolah ini ada aktiviti untuk anak-anak tak? Kalau tak ada sis nak kongsi dengan anda aktiviti yang mudah untuk anak2 buat iaitu replika kertas.

Semasa sis pergi berbelanja di pasaraya ECO shop sis suka pergi ke bahagian buku-buku dan alat tulis. Dekat sana sis terjumpa buku yang boleh mengajar anak membuat replika dengan menggunakan kertas.


Disana sis tengok ada bermacam jenis iaitu membuat replika kertas bentuk Dinosour series, Animal series, Daily necessities dan Traffic series.


Bila sis tunjuk je pada anak2 sis semua teruja nak main. Maka bermula la sesi layan anak2 buat. Menguji kesabaran jugak nak koyakkan dan cantum. Untuk mencantumkan ia sis guna gam stick je senang. Seronok tengok anak2 koyakkan dan lipat. Sis punya bahagian tukang gam je la.πŸ˜ŠπŸ€—


Akhirnya siap lah untuk Animal series. Lama jugak nak melayan karenah anak2 nie. Sis dan anak2 siapkan yang ini dulu, untuk yang lagi 3 tu tunggu sis free dulu. Nak menghadap benda nie memang smpai ke petang pun boleh. Tapi kerja kat rumah tak siap pula nanti..heheπŸ˜ŠπŸ€—πŸ˜…πŸ€­

Terima kasih sudi baca blogs sis..next time sis sharing entry lain pula ye..😊

Masjid Beijing di Rantau Panjang

As'salam semua..Sempena cuti sekolah nie kami sekeluarga pergi bercuti2 ke Pantai Timur. Destinasi pertama yang kami kunjungi ialah negeri Kelantan.

Alhamdulillah hari ini kami berpeluang pergi ke rantau panjang. Sepanjang perjalanan kami ke sana keadaan cuaca hujan tetapi tidak lebat.

Kami selamat tiba di Rantau Panjang pada jam 3.40 pagi setelah selama 12 jam dalam perjalanan dan banyak tempat berhenti untuk berehat. Apabila tiba di Rantau Panjang tempat pertama yang menjadi kunjungan kami sekeluarga ialah singgah ke sebuah Masjid yang sangat menarik dan unik.


Bangunan tersebut adalah Masjid Jubli Perak Sultan Ismail Petra atau turut digelar Masjid Beijing dan keindahan seni binanya diakui berjaya menggamit ramai pengunjung serta pelancong untuk ke situ.

Masjid Keputeraan Sultan Ismail Petra di Rantau Panjang bercirikan seni bina masjid Cina di Beijing. Seni bina masjid ini amat unik kerana menggabungkan seni bina Cina dan Islam dan menyerupai Masjid Niujie yang berusia lebih 1,000 tahun di Beijing,China.


Selain bentuk bumbung­nya yang melengkung ke atas seakan-akan tokong, turut mencuri tumpuan ialah menara berbentuk serban disokong dengan lilitan unik di bahagian bawah.

Masjid ini mula dibina pada 12 September 2005 dan dirasmikan pada Ogos 2009. Masjid ini mempunyai keluasan 3.7 ekar. Ia boleh memuatkan seramai 1000 orang jemaah pada satu-satu masa.

Lokasi masjid ini terletak di tepi lebuh raya Pasir Mas-Rantau Panjang sekitar 2 Km dari Pekan Rantau Panjang.

Kepada uolls yang sudah sampai ke Rantau Panjang boleh la singgah ke Masjid Beijing ye. Pemandangan disana sangat menarik.😊

Terima kasih kerana sudi baca blog ini.. Tunggu di entry yang lain pula..πŸ˜ŠπŸ€—

Aktiviti mewarna sempena cuti Maulidur Rasul



As'salam..Salam Maulidur Rasul 1440 Hijrah dan selamat bercuti semua. Hari ni apa plan uolls semua. Sis sibuk nak basuh baju dan kemas baju. Hujung minggu nie kami sekeluarga rancang nak balik kampung. Bercinta juga sis nak kemas baju almaklum la anak dah 4 mesti sampai 4 beg nak kena bawa.

Untuk membuatkan anak-anak tak kacau sis buat keje rumah sis bagi anak-anak aktiviti yang mesti dia orang suka iaitu aktiviti mewarna. 



Mak cik dia belikan set mewarna bermacam-macam gambar dekat MR.DIY. Abang 'aqil dapat gambar dinosour, Abang Akmal dapat gambar sayur-sayuran & buah-buahan dan Aisyah pula dapat gambar lolipop.


Suka tengok anak-anak main warna-warna nie. Anak-anak gembira bila waktu yang terluang digunakan dengan baik. Mereka pula tidak cepat bosan.

Bagi ibu-ibu yang tak tahu nak bagi anak main apa boleh la cuba aktiviti macam ini. Sampai sini saja sis sharing. Nanti sis akan sharing mainan atau aktiviti lain pula yg sesuai untuk anak-anak.

ok..ByeπŸ˜ŠπŸ€—